Centrul istoric al municipiului Sighişoara

Cetatea Sighişoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighişoara, judeţul Mureş, România. Construit în secolul XII de coloniştii saşi sub denumirea latină Castrum Sex şi păstrat în mod aproape neschimbat până astăzi, ea este locuită şi în prezent. În 1999 cetatea a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Centru Sighisoara

Cetatea este amplasată pe malul sudic al râului Târnava Mare, pe o coastă de deal lungă de 850 m, pe două terase: terasa de jos, Dealul Cetăţii, se află la o altitudine de 350 m p.n.m (ca. 30 m mai sus de Oraşul de Jos), iar terasa de sus, Dealul Şcolii, la o altitudine de 429 m (ca 49 m mai sus de terasa de jos).

Popularea Dealului Cetăţii a avut loc în jurul Bisericii Mănăstirii Dominicane(en:Monastery Church, Sighişoara), a cărei construcţie a fost începută la sfârşitul secolului al XII-lea. Tot lângă Biserica Mănăstirii a funcţionat şi prima şcoală din Sighişoara (menţionată documentar în 1522).

O schola maioris („şcoală majoră”) şi-a început cursurile în anul 1607 pe lângă Biserica din Deal (Bergkirche), monument istoric şi de arhitectură din secolul al XIV-lea. În anul 1619 a fost dată în folosinţă cădirea proprie a Şcolii din Deal. Scara acoperită, iniţial cu 300 de trepte, a fost construită în 1642….


Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia, Wikipedia – Patrimoniul_mondial_UNESCO_din_România , UNESCO-WHC
Imagine:Sighi?oara, Romania” by Kwan NgOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.