AŞEZAREA GEOGRAFICĂ:

Judeţul Mures este situat în centrul României, invecinandu-se în partea de nord cu judetele Bistrita si Suceava, în partea de est cu judeţul Harghita, în partea de sud-est cu judetul Brasov, în partea de sud cu judetul Sibiu, în partea de sud-vest cu judetul Alba si în partea de vest cu judetul Cluj.

Judetul Mures

Judetul Mures

Mureş (în maghiară Maros megye, în germană Kreis Mieresch) este un judeţ în regiunea Transilvania din România. A fost înfiinţat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a regiunii Regiunii Mureş-Autonomă Maghiară şi a Regiunii Braşov (din raioanele Reghin, Târgu Mureş, Luduş, Târnăveni şi Sighişoara). Cea mai mare parte a teritoriului judeţului de azi a făcut parte mai devreme din Judeţul Mureş (interbelic), din Comitatul Mureş-Turda (antebelic), iar mai devreme din Scaunul Secuiesc al Mureşului, Scaunul Săsesc a Sighişoarei şi din Comitatul Turda. Din punct de vedere al culturii tradiţionale, actualul judeţ face parte din mai multe zone (etno-folcorice şi istorice) distincte, precum Ţinutul Secuiesc, Pământul crăiesc etc. Reşedinţa şi centrul cultural, educaţional şi economic a judeţului este municipiul Târgu Mureş. Are o suprafaţă totală de 6.714 km² care reprezintă 2,8% din suprafaţa totală a ţării. Numele judeţului provine de la râul Mureş, râu care străbate judeţul de la NE la SV. …

________________________

Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia
Imagine:Mures in Romania” by TUBSOwn workThis vector graphics image was created with Adobe Illustrator.This file was uploaded with Commonist.This vector image includes elements that have been taken or adapted from this:  Romania location map.svg (by NordNordWest).. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

 

Places in Judetul Mures

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More