AŞEZAREA GEOGRAFICĂ:

Judeţul Alba este situat în centrul României, invecinandu-se în partea de nord cu judetul Cluj, în partea de vest cu judeţele Bihor si Arad, în partea de sud-vest cu judetul Hunedoara, în partea de sud cu judetul Valcea si în partea de est cu judetele Mures si Sibiu.

 

Alba (în maghiară Fehér megye, în germană Kreis Weißenburg) este un judeţ al României situat în Transilvania. A fost înfiinţat în anul 1968 prin reorganizarea teritorială a regiunilor Cluj, Hunedoara, Braşov şi Mureş-Autonomă Maghiară (din raioanele Alba Iulia, Sebeş, Câmpeni, Aiud şi anumite părţi a raioanelor Târnăveni şi Mediaş). Cea mai mare parte a teritoriului judeţului de azi a făcut parte mai devreme din judeţele (interbelice) Alba şi Sibiu, din comitatele (antebelice) Alba de Jos şi Sibiu, respectiv din Scaunul Secuiesc al Arieşului şi Scaunul Săsesc al Sebeşului. Din punct de vedere al culturii tradiţionale, actualul judeţ este alcătuit din părţi a mai multor zone etno-folcorice distincte: Ţara Moţilor, Ţara Mocanilor, Secuimea şi Pământul crăiesc. Reşedinţa judeţului este municipiul Alba Iulia cu 63.536 de locuitori. Judeţul are o suprafaţă de 6.242 km² şi populaţie de 342.376 de locuitori. …

________________________

Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia
Imagine:a href=”https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alba_in_Romania.svg#/media/File:Alba_in_Romania.svg”>Alba in Romania” by TUBSOwn workThis vector graphics image was created with Adobe Illustrator.This file was uploaded with Commonist.This vector image includes elements that have been taken or adapted from this:  Romania location map.svg (by NordNordWest).. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

 

Places in Judetul Alba

Find More  

Information

Find More  

Directory

Find More