Biserici de lemn in Maramureş, Biserica “Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei

Biserici construite din lemn, situate in Maramureş.
Biserica de lemn din Poienile Izei este una din bisericile de lemn din Maramureş introduse în patrimoniul mondial al UNESCO în decembrie 1999.

Biserica Poienile Izei

Cunoscută şi ca biserica de lemn din Poienile Glodului, biserica se află în Maramureşul istoric şi a fost construită în 1632 de obştea satului. Localitatea Poienile Izei este atestată documentar prima dată în anul 1430. În Diplomele maramureşene din 24 noiembrie 1430, 18 iunie 1450 si 22 iunie 1458 această localitate este menţionată datorită stabilirii de proprietăţi, fiind atribuită ca donaţie unui descendent nobiliar. În decursul timpului s-a numit Poienile lui Ilieş, apoi Poienile Şieului, a Glodului, până la inspirata denumire de acum[1]. Este lesne de înţeles că, existând aici o comunitate, aceasta a fost preocupată să-şi construiască o biserică, fapt atestat documentar abia in anul 1604. …

Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia, Wikipedia – Patrimoniul_mondial_UNESCO_din_România , UNESCO-WHC
Imagine:Biserica de lemn Sf.Arhangheli Rogoz (10)” de The original uploader was Țetcu Mircea Rareș at română Wikipedia – Transferred from ro.wikipedia to Commons by Kurpfalzbilder.de using CommonsHelper.. Sub licență CC BY 2.5 via Wikimedia Commons.