Târgu Lăpuş , cunoscut în regiune şi sub numele vechi, Lăpuşu Unguresc, (în maghiară Magyarlápos, în germană Laposch) este un oraş din judeţul Maramureş, Transilvania, România, cu o populaţie de 11.744 locuitori (2011). Suprafaţa teritoriului său administrativ este de 24.735 hectare, ceea ce reprezintă 3,98% din suprafaţa totală a judeţului Maramureş. În apropierea oraşului există mai multe aşezăminte monahale.

Localitatea Târgu Lapuş este atestată documentar din anul 1291. Fiind situată într-o zonă de interferenţă, la confluenţa unor căi de comunicaţie zonale, localitatea a devenit târg al zonei, motiv pentru care s-a dezvoltat progresiv, devenind un centru comercial, cultural, folcloric pentru zona bazinului superior al râului Lăpuş, denumită generic şi Ţara Lăpuşului. În 1622 a fost înfiinţată la Târgu-Lăpuş prima şcoală din zonă, a cărei clădire a fost distrusă de tătari în 1657. În 1821, la Târgu Lăpuş au fost înfiinţate două şcoli elementare confesionale, una românească şi una maghiară, iar în 1858 a început construirea unei şcoli cu predare în limba germană.
_________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia – Târgu Lăpuş
Imagine:Biserca de lemn de la Șurdești, Maramureș” by The Traveller LBOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

 

Places in Orasul Târgu Lăpuş

Find More  

Directory

Find More