Romania

Regiunea de dezvoltare Centru Transilvania

Regiunea de dezvoltare Centru include șase județe:

Regiunea conține 55 de orașe (dintre care 19 sunt și municipii), și 350 de comune.

Demografie

Centru are o populație totală de 2 523 021. Densitatea este de 73,99/km², inferioară mediei naționale de 91,3/km². Regiunea este una dintre cele mai variate din punct de vedere etnic din România, populația fiind formată de români (65,4%), maghiari (29,9%) și rromi (4%). Cea mai mare parte a populației maghiare se află concentrată în județele Harghita și Covasna, unde această etnie este majoritară (vezi: Mărculeț I., Mărculeț Cătălina, Etnii și confesiuni religioase în Regiunea de Dezvoltare Centru a României. Observații geodemografice, Comunicări științifice, Vol. VI., Mediaș, 2007).

La Alba Iulia își au sediile Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, cu jurisdicție canonică asupra credincioșilor din judetele Alba și Mureș. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia grupează cel mai mare număr de credincioși romano-catolici din România, anume 440.000 de credincioși conform Annuario Pontificio pe anul 2008, față de ca. 91.500 de credincioși în Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

Arhiepiscopia Română Unită de Făgăraș și Alba Iulia, cea mai mare eparhie a Bisericii Române Unite cu Roma, atât ca suprafață geografică cât și ca număr de credincioși. Sfântul Scaun a ridicat Biserica Română Unită de la statutul de Biserică mitropolitană sui iuris, la acela de Biserică Arhiepiscopală Majoră, cu sediul la Blaj.
___________________________________
Sursa / Mai multe detalii: Wikipedia
Imagine: De la Carismagic at română Wikipedia – Transferred from ro.wikipedia to Commons by Carismagic., Domeniu public, Link